Ollako #RevGov vai eikö olla

Viime kuukauden ajan Filippiineillä on puhuttu aiheesta revolutionary government, tuttavallisemmin RevGov. Lyhyesti kyse on siitä, että presidentti Duterten valtaa halutaan kasvattaa. Hän itse on tukenut, ja toisaalta onnistunut pitämään itsensä erossa keskustelusta [1].

Demokratian kannalta visiohin liittyy ristiriitoja. Kannattajat väittävät, että vallan keskittämisellä presidentti voisi ajaa täten paremmin vaalilupauksiaan, joita esimerkiksi korruption kitkeminen ja federalismin edistäminen. Entä mikä vallankumous on se, että istuva presidentti julistaa uuden hallituksen?

Niin kuin useimmat poliittiset keskustelut täällä, tähänkin liittyy niin paljon historiallisia, poliittisia ja sektio-kohtaisia nyansseja, etten oikein osaa kirjoittaa aiheesta sinällään. Muutenkin Filippiinien politiikassa ja mediassa pyörii koko ajan demokratia-järjestelmän kannalta merkittäviä keskusteluita. Uutisähkyssä ja ymmärtämättömyydessä tulee nostettua kädet pystyyn. Toiseksi, mieluummin vaikenisin presidentistä ja puhuisin muusta.

Asia on eri, jos joku tuttu kertoo siitä minulle (eli selittää jonkin asian englanniksi keskeytyksettä, oivalluksen harvinaisia hetkiä). Minulle se merkitsee silloin sitä, että ihmisoikeusaktivistin kannalta kyse on ehkä jostain merkittävästä.

Jos juttuun liittyy ilmaisuja ”en halua olla vainoharhainen mutta…” ja ”otan rennosti mutta …”, on syytä kuunnekka, Vaikka toisille kyse on vain retorisesta päivän politiikasta, toisille jutut ja huhut herättävät uhan kaventuvasta poliittisesta liikkumatilasta ja sen vaikutuksista. Ja siitä, ettei valtiovalta turvaa heitä. Eri ihmisillä on perustellusti erilaiset tuntosarvet, sillä vaikutukset kohdistavat heihin eri tavalla.

Havahduin siten asiaan vasta viime viikolla tai, ja viimeistään eilen kuin huomautettiin että huomenna ei sit tartte tulla töihin. ”Pysy sisällä.” Ehdotus oli tietty ylihuolehtiva. Toisaalta olisihan tuolla tietyillä alueilla tuskainen liikenne ja rankkasade.

Tänään on kansallissankarina juhlitun Andres Bonifacion syntymäpäivä. On myös kansallinen vapaapäivä ja perinteisesti tuhannet ihmiset kokoontuvat marsseille. Tällä kertaa kadulla on myös RevGov tukijoita, ja sen vastustajia.

Somen myötä törmää myös väitteisiin, että osa RevGov-tukijoista on painostettu paikalle.

Kun kirjoitan tätä, presidentti kertoo uutisissa, että hän toivoo, ettei RevGovia tule. [2]
Huojentavaa, näin kuukauden spekulaation päättääksi. Nimittäin se, ettei kukaan ole pidättämässä oppositiota mielivaltaisesti ja sen sellaista. Presidentinpalatsi toppuuttelee, oppositiossa teitte kärpäsestä härkäsen ja lopetataan nyt tästä keskustelu.

Ja toisaalta ei huojentavaa. RevGov olisi ollut monelle täysin uskottava skenaario. Eikä sitä ole vielä haudattu. Presidentti ei kieltänyt, ettei sellaiselle olisi tarve. Hän vain sanoo, että toivottavasti sellaiseen tilanteeseen ei mennä, että hänen tarvitsisi niin koskaan tehdä (koska se merkitsisi hänen valtansa loppua [?]).

Mitä jää jäljelle?

Lyhyessä ajassa on syntynyt eräänlainen ”tämä sattuu minuun enemmän kuin sinuun” ja ”ei ole vaihtoehtoja” dynamiikka.

Toppuuttelemalla pro RevGovia Duterte luo mielikuvan hänestä erillisenä kansanliikkeenä.

Tämän päivän pro RevGov-mielenosoitusten myötä presidentillä on myös heiluttaa jatkossa demokratia-korttia oman valtansa lisäämiseksi, paradoksaalisesti kansanvallan kaventamiseksi.

Kaiken kaikkiaan RevGov havainnollistaa, kuinka käsitteitä kaapataan ajamaan niistä poikkeavia merkityksiä. Tutkimuksessa esiintyy käsite: conceptual hijacking. Kriitikot erityisesti inhoavat RevGov pyörittelyn rinnastamista aiempiin kahteen, todellisiin vallankumouksellisiin hallituksiin [3].

Nähtäväksi jää, mitä liikkeelle tapahtuu. Minulle tämä osoitti sen, että asiat voivat lopulta muuttua nopeasti. Ja sopivasti tällainen luo esimerkiksi järjestön työhön sellaista pientä ylimääräistä stressiä: tässä olisi nämä alkavan ihmisoikeusviikon perusaktiviteetit, mutta voi olla että homma menee uusiksi. Kiusa se on pienikin kiusa.

[1] Uutislähteitä ja näkökulmia:
http://opinion.inquirer.net/108837/the-what-and-why-of-a-revgov
http://opinion.inquirer.net/108914/no-revgov
http://www.philstar.com/headlines/2017/10/24/1750739/can-duterte-declare-revolutionary-government
http://news.abs-cbn.com/blogs/opinions/11/30/17/opinion-duterte-supporters-stage-people-power-to-urge-him-to-form-revgov
https://www.rappler.com/nation/188894-de-lima-warns-military-takeover-duterte-revolutionary-government
https://www.rappler.com/thought-leaders/189535-revgov-will-destroy-democratic-economic-gainshttp://news.abs-cbn.com/blogs/opinions/11/30/17/opinion-duterte-supporters-stage-people-power-to-urge-him-to-form-revgov
https://www.rappler.com/newsbreak/flashback/189506-look-back-philippines-history-revolutionary-government
[2] https://news.mb.com.ph/2017/11/30/president-duterte-to-rallyists-i-hope-revgov-wont-come/
http://news.abs-cbn.com/news/11/30/17/palace-stresses-duterte-doesnt-want-rev-gov
https://www.rappler.com/nation/189984-malacanang-opposition-big-deal-revolutionary-government
[3] http://news.abs-cbn.com/blogs/opinions/11/30/17/opinion-duterte-supporters-stage-people-power-to-urge-him-to-form-revgov

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

WordPress.com.

Ylös ↑

%d bloggers like this: